Părerea mea – Boom-ul unui subiect de media în România.

Boom-ul unui subiect de media din România are 3 faze:

Faza I – Startul. Subiectul apare din neant și oamenii care au legătură cu el îl vor populariza fiind stârniți emoțional și direct interesați ca o anumită informație să ajungă la toata lumea.

De exemplu, subiectul: înmulțirea păpădiei determină dispariția ierbii în parcuri; oamenii direct interesați: iubitorii de natură; motivul: ‘Băh, vedeți că ne dispare iarba din parc cât timp vă uitați voi în gura lui Dragnea, hai să facem dracului ceva!

Faza II – Cursa. Momentul în care opinia publică se inflamează și apar opiniile, înjurăturile și comentariile. În lista de Facebook ai brusc contabili, IT-iști și șoferi care se pricep la păpădie mai bine decât se pricep la contabilitate, IT și șoferie. Legionarii sub acoperire acuză mafia internațională de plantarea păpădiilor. Comuniștii suspină și amintesc cum pe vremea lui Ceaușescu păpădia avea locul ei bine stabilit, nu creștea pe unde voia ea; mai mult toată lumea avea de muncă și era bine.

Postacii de stânga spun că e vina lui Iohannis că nu i-a spus nimic păpădiei în calitate de președinte. Postacii de dreapta acuză PSD-ul că nu face nimic contra păpădiilor, Gabi Firea promite să înlocuiască păpădiile cu statui care imită iarba. Teo Trandafir anunță că o să dispară iarba din parcuri, dă click aici să afli de ce. Radu F. Constantinescu crede că iarba are nevoie de o muză și o oferă pe a lui. Lucian Mândruță are și el ceva de zis. Mai mulți corporatiști se întreabă de ce e păpădia un subiect de media și ce facem fără iarbă? Trecem pe legale sau pe alcool?

Părerologii (absolvenți de filologie, politehnică și ASE) vor emite pe bandă rulantă păreri despre păpădie și iarbă, ei pricepându-se, desigur, la orice pentru că sunt inteligenți și au o părere. Pe tine nu te interesa acea părere, dar n-ai apucat să le dai unfollow și acum e prea târziu. Ocazional vei intra chiar tu să citești comentariile unui articol despre păpădie vs. iarbă și ai să fii uimit de mulțimea de jigniri și injurături. Unii vor scrie pur și simplu ‘O scârbă’ sau ‘so f*!^m pe măsa’ în subsolul articolului, așa… că aveau și ei ceva de zis.

Ai să vezi păreri de unde nici nu te aștepți, toți încercând să zică ceva, ori despre păpădie, ori despre iarbă. Faptul că acea părere ar putea fi superficială, nedocumentată, greșită, exagerată sau inutilă nu le trece prin cap părerologilor pentru că este emisă chiar de ei, cei care dețin adevărul suprem și absolut. Adevăr pentru care urmează a se lua la înjurături între ei, moment în care ar fi bine să ai popcornul pregătit. E momentul replicilor de genul:

Părerolog A: ‘Eu cred că păpădia ar trebui să crească nu mai la ea acasă’

Părerolog B: ‘Părerea ta e nulă pentru că ai scris greșit numai.’

Părerolog C: ‘Bă Părerolog A dute bă la școală că ești incult, incultu-le Și nu ști să scri.’

Părerolog A: ‘Bine, măh, că sunteți voi deștepți. Inculților!’

Faza IIIUitarea. Pentru că tocmai a apărut un nou subiect: cât de lungă să fie rochia de ministră?